Blog Layout

De fossiele industrie heeft geen belang bij verduurzaming

Je hebt het vast wel eens in het nieuws voorbij horen komen de afgelopen tijd: fossiele subsidies. Er zijn zelfs mensen, en dat worden er steeds meer, die ervoor gaan demonstreren om een einde te maken aan deze dwaasheid. Misschien maak je je ook wel boos om die mensen, hoe durven ze jou te weerhouden om op je plek van bestemming te komen door een klein stukje van het einde van een snelweg te blokkeren! En daar heb je misschien wel gelijk in, niemand heeft het recht om jou te belemmeren in je vrijheid. Aan de andere kant, is het wel echt belemmeren? Met een land zo dicht geplaveid met asfalt is er altijd wel een manier om daar te komen waar je wil zijn. Het pad naar een leefbare wereld daarentegen, wordt steeds verder onbegaanbaar gemaakt en een omweg naar een leefbare wereld is er niet.


De klimaatdoelen van Parijs gaan we niet halen, de temperatuur is namelijk al met 1,1 graden gestegen en zal verder stijgen naarmate er meer CO2 uitgestoten wordt. Aangezien er zeer weinig tot niks gedaan wordt aan deze uitstoot zal de temperatuur dus alleen maar verder stijgen.  Uit een enquete van het wetenschappelijke tijdschrift “Nature” blijkt dat 60% van de IPCC* auteurs denken dat de opwarming meer dan 3 graden zal worden, met catastrofale gevolgen. De enige manier om te zorgen dat de gevolgen nog énigszins beheersbaar blijven is zorgen dat er minder CO2 uitgestoten wordt, en dat is meteen waar de schoen wringt. De fossiele industrie heeft er totaal geen belang bij om de uitstoot terug te dringen.

Fossiele subsidies

Onze regering beloont direct en indirect de grote vervuilers door middel van fossiele subsidies, met een totaal van 17,5 miljard per jaar. Ter vergelijking, dit is 3x meer dan dat er uitgegeven wordt aan hernieuwbare energie. Fossiele subsidies zijn financiële regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen voordelig maken. Uiteraard geld dit niet voor Jan met de pet, want die mag letterlijk de hoogste prijs betalen voor de afgenomen energie. Die subsidies zijn dus in meerdere opzichten oneerlijk. Ze dragen bij aan het onleefbaar maken van onze planeet, en de subsidies zijn er voor hen die al veel hebben. Zij die weinig tot niks hebben mogen het zelf allemaal uitzoeken.


Die fossiele subsidies bestaan uit rechtstreekse investeringssubsidies, maar vooral belastingvoordeel voor gebruikers van energie. Grootgebruikers welteverstaan.


Luchtvaartmaatschappijen betalen bijvoorbeeld geen belasting over kerosine, jij die met een bescheiden inkomen de tank van je autootje vol gooit betaalt uiteraard wel gewoon belasting, verschil moet er immers zijn.


Bedrijven als Tatasteel en kunstmestproducenten, maar ook tuinders die hun kassen vol hebben staan met handel betalen een schijntje aan belasting over de gebruikte energie. Waar jij en ik in 2020 50 cent belasting per kuub gas betaalden, betaalden grote bedrijven het symbolische bedrag van 4 cent per kubieke meter. Logisch dus dat er vanuit de industrie enorme weerstand is tegen verduurzaming. Onze overheid houdt met de subsidies een zeer vervuilende industrie in stand en komt daarmee de zorgplicht naar haar burgers niet na.


En dan is er ook nog de vrijstelling voor raffinaderijen. Om diesel en benzine te maken is heel veel energie nodig, hier wordt gas voor gebruikt (want lekker goedkoop, zoals je hierboven kan lezen) Over het gas dat wordt gebruikt wordt geen belasting betaald. Ik herhaal: Geen belasting betaald.

Het is dus logisch dat grote bedrijven niet willen verduurzamen. 

Wat niet logisch is, maar wat wel gebeurt, is dat de overheid dit in stand houdt. Onze overheid werkt mee aan de vernietiging van onze aarde. De plicht om de bevolking te beschermen en een gezonde leefomgeving te bieden wordt in geen enkel opzicht nageleefd. Onze overheid was er tot voor kort van overtuigd dat het om slechts 4 miljard en een beetje aan subsidies ging, en het lijkt er dus op dat onze overheid geen flauw idee heeft van de uitgaven aan een zeer vervuilende industrie.


Is het dan zo gek dat er bewegingen ontstaan die dan maar een poging gaan doen om af te dwingen dat de overheid haar zorgplicht nakomt? Is het niet logisch dat naarmate de tijd dat er niks gedaan wordt en er niet naar de wetenschap geluisterd wordt, de acties steeds luider (maar altijd vreedzaam!) zullen worden?


Ik vind van niet.

*Intergovernmental Panel on Climate Change 

door Sonja 16 mei, 2024
De jonge, ietwat naïeve en beïnvloedbare Laura bekeert zich tot de islam en vertrekt met haar echtgenoot naar het kalifaat, in de hoop dat het leven voor het jonge stel daar het geluk brengt dat ze zoeken. Helaas blijkt het leven hier nog lelijker dan in Nederland, en het stel besluit terug te keren naar Nederland. Daar staat Laura een onaangename verrassing te wachten.
door Sonja 13 mei, 2024
BH haakjes… Voor de BH dragende mens onder ons is het vast herkenbaar, soms moeten worstelen om die dingen dicht te krijgen. Met mijn 46 lentes jong heb ik ook regelmatig problemen met die rottige haakjes. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn voor een brildragende dame op leeftijd die al niet zo goed is in dingen die nogal wat van de fijne motoriek eisen?
door Sonja 12 mei, 2024
Dag van de zorg, een dag die in het teken staat van verzorging en verpleging. Een beetje bevooroordeeld ben ik wel wanneer ik zeg dat mijn beroep het mooiste beroep is (het is wel echt zo!) Als deze dag dan in teken staat van zorgverléners, dan zou ik als verzorgende graag aandacht willen vragen voor de zorgvrágers.
Share by: