Blog Layout

Wat is biodiversiteit?

Met biodiversiteit wordt al het leven op aarde bedoeld. Bacteriën, vissen, mensen, rozen, alles dat leeft is onderdeel van de biodiversiteit. Het is voor mij iets waar ik tot voor kort nooit echt bij stil stond. Ik leef mijn leven en heb met al die andere levensvormen eigenlijk niet zoveel te maken. Of nee, dat eigenlijk niet, ik sta gewoonweg niet stil bij het feit dat de plant die ik water geef en van dorre bladeren ontdoe, een levend wezen is. Een bij is een bij, een kat is een kat, een boom is een boom. Niks bijzonders, toch?


Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Iedere vorm van leven is iets kostbaars waar we zuinig op moeten zijn. Dat hebben we alleen niet gedaan, en doen we nog steeds niet. Dat is geen loze kreet van een klimaatdrammer maar de harde realiteit. Uit het Living Planet Report van het WNF uit 2022 blijkt namelijk dat er wereldwijd nu 69% minder vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen zijn ten opzichte van 1970. 


In Nederland gaat het ook heel slecht. Van alle inheemse plant- en diersoorten die in 1900 in ons land aanwezig waren is nog maar 15% over. Dit is ver onder het Europese gemiddelde dat op 40% ligt. De oorzaak hiervan zijn intensieve landbouw, intensieve veeteelt en weinig leefruimte. Een derde van het aantal dieren dat nu nog in ons land leeft wordt bedreigt, met name inheemse watervogels.


Nou en? Wat heb ik daarmee te maken?

Alle levensvormen werken nauw samen en zorgen op die manier voor balans in de natuur. Al deze levensvormen zijn dus van elkaar afhankelijk. En hoewel de mens wel lijkt te denken dat zij boven de natuur staat of de natuur zelfs denkt te kunnen beheersen, is ook de mens afhankelijk van al die andere levensvormen. Hoe meer levensvormen er zijn hoe beter. 


Vergelijk het eens met een goed draaiend bedrijf met veel personeel. Al dat personeel kan alle verschillende soorten werk uitvoeren, allemaal staan ze op een of andere manier in verbinding en zorgen samen voor een eindproduct. Als en een aantal personeelsleden ziek worden dan is dit niet erg, er lopen namelijk genoeg andere collega’s die samen het werk van de uitvallende medewerkers op kunnen vangen. Is nou door bijvoorbeeld Covid-19 een heel groot deel van het personeel niet inzetbaar, dan wordt het al een stuk moeilijker om dat zelfde eindproduct te leveren. Hoe meer personeel er uitvalt, hoe groter de kans dat de hele productieketen ineen stort. 


De natuur werkt net zo. Alle verschillende levensvormen werken samen om te zorgen dat onze aarde leefbaar blijft. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer de biodiversiteit zo enorm afneemt als op dit moment, het voor de over gebleven levensvormen steeds moeilijker wordt om te zorgen dat wij de aarde kunnen blijven bewonen. En dat heeft invloed op al het leven op aarde, ook op jouw leven.


Het is onze eigen schuld

We stevenen keihard af op de zesde massa extinctie, en het is onze eigen schuld dat onze planeet er zo vreselijk slecht aan toe is. De mensheid is verwend. We vinden het een recht om per vliegtuig naar verre oorden te reizen, liefst ieder jaar of zelfs meerdere malen per jaar. Ieder seizoen nieuwe kleding en schoenen kopen vinden we de normaalste zaak van de wereld, we gaan écht geen twee seizoenen in dezelfde kleding lopen! De fiets laten we het liefst in de schuur staan, want met de auto ben je toch sneller in dat winkelcentrum 2 kilometer verderop. We eten veel te veel vlees en zuivel. We kopen ons helemaal suf aan spullen die snel uit de mode zijn of stuk gaan en weg gegooid moeten worden. De grote bedrijven spinnen hier garen bij en lachen in hun vuistje.


Ondertussen worden mensen die opkomen voor het klimaat beschimpt en de mond gesnoerd, klimaatactivisten opgepakt nog voordat ze ook maar iets hebben kunnen doen. De grote bedrijven zijn de lachende derde, hoe moeilijker de klimaatbeweging het heeft hoe beter voor hen.

We kunnen het ook zelf oplossen

De oplossing ligt bij ons zelf. Jij als consument kan een hoop doen. 


- Weersta de verleiding eens wanneer je een mooie aanbieding ziet en draag je kleding gewoon nóg een winter. 

- Scheid je afval. 

- Douche maximaal 5 minuten en niet iedere dag (nee, dat is niet vies) 

- Pak voor korte stukjes eens de fiets in plaats van de auto. 

- Vlieg eens een jaartje niet en geniet van ons eigen mooie kikkerlandje, of pak de trein en ga naar een land in Europa

- Koop eens in een kringloopwinkel. 

- Gooi restjes eten niet weg maar maak er een dag later een lekkere maaltijd van. 


Ja, dit is een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Consumenten kunnen de aarde niet redden, maar wat bewuster omgaan met wat je hebt kan geen kwaad. En ondertussen worden op verschillende manieren de overheid en grote bedrijven wel onder druk gezet om duurzamer te worden.


Je hoeft niet de straat op om je statement te maken. Je hoeft niet nooit meer te vliegen of je auto te verkopen. Je bent niet slecht wanneer je gewoon vlees eet. Er zijn genoeg manieren om je stem te laten horen:


- Deel berichten op sociale media

- Stem op een politieke partij die het klimaatprobleem aanpakt in plaats van het probleem groter maakt

- Kom bij een landelijke actie van welke klimaatgroep dan ook laten zien dat je achter de boodschap staat, steun ze

- Teken petities

- Loop mee in een klimaatmars


Demonstreren kan op zoveel manieren! Laat je stem horen! 


Milieudefensie

Greenpeace

Extinction Rebellion

door Sonja 16 mei, 2024
De jonge, ietwat naïeve en beïnvloedbare Laura bekeert zich tot de islam en vertrekt met haar echtgenoot naar het kalifaat, in de hoop dat het leven voor het jonge stel daar het geluk brengt dat ze zoeken. Helaas blijkt het leven hier nog lelijker dan in Nederland, en het stel besluit terug te keren naar Nederland. Daar staat Laura een onaangename verrassing te wachten.
door Sonja 13 mei, 2024
BH haakjes… Voor de BH dragende mens onder ons is het vast herkenbaar, soms moeten worstelen om die dingen dicht te krijgen. Met mijn 46 lentes jong heb ik ook regelmatig problemen met die rottige haakjes. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn voor een brildragende dame op leeftijd die al niet zo goed is in dingen die nogal wat van de fijne motoriek eisen?
door Sonja 12 mei, 2024
Dag van de zorg, een dag die in het teken staat van verzorging en verpleging. Een beetje bevooroordeeld ben ik wel wanneer ik zeg dat mijn beroep het mooiste beroep is (het is wel echt zo!) Als deze dag dan in teken staat van zorgverléners, dan zou ik als verzorgende graag aandacht willen vragen voor de zorgvrágers.
Share by: