13 Dagen heb ik nu geen vlees gegeten. Toen ik net begon aan deze uitdaging had ik verwacht dat ik het op een gegeven moment wel moeilijk zou krijgen. Dat moment is nog steeds niet gekomen! Overdag eet ik heel veel groenten en fruit, afgewisseld met af en toe een handje walnoten. Mijn voorheen eenvoudige broodje kaas is nu een broodje vegetarische kaas met sla en mosterd of pesto. Of ik neem een lekkere quinoa salade mee met sojabonen. Kortom, mijn hele manier van eten is anders. Het gevolg hiervan is dat ik de hele dag een verzadigd gevoel heb, ook in de avond. En het gevolg dáárvan is weer dat ik minder trek heb om te gaan snoepen. En dat allemaal door het weglaten van vlees uit mijn menu.
Ik leer ook dingen kennen die ik nog nooit eerder gehad heb, en ook niet snel zomaar uit zou hebben geprobeerd. Wist jij bijvoorbeeld dat rauwe rode kool veel lekkerder is dan die gekookte smurrie met appel uit een potje? Wist jij dat je van havermelk en (Fairtrade) cacao overheerlijke warme chocomel kan maken? Of dat vegetarische saté misschien wel lekkerder is dan saté van een kip of een varken? Echt, ik vind het heerlijk om al die nieuwe dingen te ontdekken en op die manier mijn steentje bij te dragen aan een schonere wereld. Gisteren kreeg ik van mijn dochter een heel mooi compliment die echt wel even binnen kwam. “Ik word er wel eens moe van, maar ik vind dat je echt goed bezig bent. Er zouden meer mensen zoals jij moeten zijn” En ik ben ook best trots op hoe ik bezig ben met mijn milieubewuste leven. En nog steeds doe ik niet alles perfect hoor, maar ik leef al een stuk milieubewuster dan 2 jaar geleden!