Blog Layout

Met een klein inkomen kun je ook duurzamer leven

Zal ik nou eens wat vertellen? Duurzamer leven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Een paar jaar geleden was ik van mening dat de opwarming van de aarde allemaal wel mee viel. Geen idee waar ik dat op baseerde, maar ik vond dat gewoon. In 2016 leerde ik iemand kennen die mij meenam in zijn duurzame leefstijl waardoor ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat ik het mis had, dat er wel degelijk een groot probleem is met ons klimaat. Hoe ik mijn steentje bij kon dragen om de aarde leefbaar te houden had ik op dat moment nog geen flauw idee van.


In 2019 vroeg deze persoon of ik met hem mee wilde naar een demonstratie op de Dam, we zouden meelopen in een klimaatmars. Omdat het klimaat me op dat moment al steeds meer aan het hart ging wilde ik graag met hem mee, voor mijn gevoel kon ik nu ook iets doen. Als was het op dat moment niet meer dan er voor uitkomen dat ik ook wil dat we iets tegen de opwarming van de aarde doen. Terwijl wij daar op de Dam in de stromende regen stonden kwam er een dame het podium op die ons iets vertelde over klimaatverandering en specifiek benoemde zij wat dit voor het koraal op de wereld betekent. Dit verhaal was voor mij het moment dat ik echt om ging en me écht begon te beseffen dat ik meer moest doen dan alleen maar een beetje in de regen lopen demonstreren. Terwijl ik letterlijk stond te soppen in mijn schoenen rolden de tranen over mijn wangen bij het horen over het afsterven van koraal.

Hoe pak je dat aan, duurzamer leven?

Ik had echt werkelijk geen idee. Bijna dagelijks word ik vanwege het bedrijf van mijn vriend geconfronteerd met verduurzaming. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie… Allemaal grote uitgaven die ik me met mijn kleine inkomen niet echt kan veroorloven. Maar weet je? Ik ben er achter gekomen dat je niet alleen met dit soort grote aanpassingen in je leven aan verduurzaming doet. Ook wanneer je op kleine schaal bewuster leeft draag je je steentje bij! Ben je benieuwd wat jij kan doen om jouw bijdrage te leveren aan een schonere wereld? Pak wat te drinken, duik op de bank en lees mijn 8 tips hoe je duurzamer kunt leven.


1. Sinds anderhalf jaar heb ik weer een auto. Ik veranderde van baan en mijn werkplek is hier 25 kilometer vandaan. Ik werk in de zorg en heb dus met onregelmatige diensten te maken. Met het openbaar vervoer is het helaas niet mogelijk om op tijd op mijn werk te komen omdat de bus nog niet rijdt om de tijd dat ik weg zou moeten en het 45 minuten lopen is naar het station. In de plaats waar ik werk zou ik ook nog eens een half uur moeten lopen, de bus die op het station stopt komt niet in de buurt van mijn werk. In principe gebruik ik mijn auto alleen om op mijn werk te komen, dagjes uit die goed met het OV te bereiken zijn doe ik dan ook met bus en trein. En alles binnen een straal van 10 kilometer doe ik op de fiets. Hoewel er mensen zijn die het hebben van een auto niet vinden kunnen wanneer je je zorgen maakt om het klimaat, ben ik van mening dat er niks mis mee is om dit vervoersmiddel tot je beschikking te hebben. Ik zal toch op mijn werk moeten komen, en dit is voor mij de enige manier.


2. Ik ben inmiddels 2 jaar vegetariër en gebruik verder zo min mogelijk dierlijke producten. Zuivel gebruik ik nauwelijks nog, plantaardige producten hebben mijn voorkeur. Mijn dochter en haar vriendin eten meestal vegetarisch met me mee. In het begin vond ik het soms lastig om plantaardige vervangers te vinden voor de dierlijke variant, maar ik word er steeds beter in. Vleesvervangers gebruik ik wel, maar het gebeurt ook regelmatig dat ik gewoon lekker extra veel groenten in een gerecht stop. Vult meer en is ook nog eens gezonder!



3. Vervang producten die je dagelijks gebruikt voor een “groene” variant. Zelf ben ik een paas jaar geleden bijvoorbeeld overgestapt op afwasmiddel en handzeep van het merk Seepje. Mijn wasmiddel en wasverzachter zijn van Ecover en onder de douche gebruik ik producten van HappySoaps. Ik kan je vertellen dat ik oprecht gelukkig word van de hoeveelheid duurzame producten die je tegenwoordig gewoon in je eigen supermarkt kan krijgen! Ja, ze zijn wat duurder. Maar dat maakt mij niks uit. Dit is mijn manier om mijn steentje bij te dragen, veel kleine steentjes zijn denk ik net zo belangrijk als de grote stenen die grote investeringen van mensen met een groter inkomen vormen. Deze duurzame producten zijn trouwens ook gewoon af en toe in de aanbieding. Zodra ik een aanbieding voorbij zie komen sla ik meteen in, hierdoor hou ik de aanschafkosten ook lager. Het hoeft dus niet duur te zijn.


4. Neem wanneer je boodschappen doet een herbuikbare tas van thuis mee en vermijd plastic tassen. Ik heb in iedere tas die ik bezig een opvouwbaar boodschappentasje zitten, hierdoor heb ik er altijd wel een bij me en gebeurt het zélden nog dat ik een plastic tasje nodig heb om mijn boodschappen thuis te krijgen.


5. Scheid je afval zo veel mogelijk. Ik wilde het ook nooit, veel te veel gedoe. Moest ik gaan lopen slepen met mijn afval, had ik helemaal geen zin in. Tegenwoordig is het heel vanzelfsprekend dat ik dit doe en kan ik me niet meer voorstellen dat ik dat teveel moeite vond. De bakken voor plastic, glas en papier staan gewoon bij de supermarkt, kleine moeite dat ik het daar even netjes in de juiste bak gooi voor ik de supermarkt inloop.

6. Als je net zo veel leest als ik zou je kunnen overwegen om een E-reader aan te schaffen. Scheelt bergen papier, boeken hoeven niet naar je huis of naar de winkel waar je je boeken koopt vervoerd te worden en het is ook nog eens veel voordeliger! Ik heb een Kobo Aura H2O, deze kostte me €179,00 in aanschaf. Het gemiddelde boek ligt op ongeveer een euro of 15, dit houdt in dat je na 12 boeken al voordeliger uit bent met een E-reader. Ik heb vanaf het moment dat ik hem kocht tot nu 61 boeken gelezen, tel uit je winst! Op deze site leggen ze het een en ander duidelijker uit over het lezen van een echt boek vs. het lezen in een E-reader


7. Met het risico dat mensen me een viezerik gaan vinden noem ik deze tip toch. Ik douche niet iedere dag (behalve als ik gewerkt heb uiteraard!)Ten eerste vind ik het niet nodig, ik kan me namelijk ook gewoon wassen. Ten tweede gaat mijn huid hier helemaal kapot van doordat het helemaal uitdroogt. Groot bijkomend voordeel is dat het duurzaam is. Niet alleen omdat ik minder water en gas voor warm water gebruik, maar ik hoef me ook niet in te smeren met allerlei middeltjes (die meestal in plastic verpakkingen zitten en vaak palmolie bevatten) Ik hou mijn douchebeurten trouwens ook zo kort mogelijk. Vaak ben ik met een minuut of 4 wel klaar (maar ik blijf een enkele keer ook wel eens plakken hoor )


8.Zet je verwarming eens een graadje lager. Voordat ik mijn vriend leerde kennen stond hier in de winter de verwarming altijd op 22 graden. 21 Graden vond ik echt heel onaangenaam en armoedig. Inmiddels vind ik het heel normaal om de verwarming in principe niet hoger te zetten dan 19 graden. Vind ik soms echt wel wat fris, maar ik trek dan wel een vest of een trui aan. En als ik op de bank kruip met een boek sla ik zo’n heerlijke knusse woondeken om me heen. Nu we het toch over de verwarming hebben…. Ik heb sinds een jaar of 3 ook een thermostaat die op ingestelde tijden aan en uit gaat! Nooit meer het probleem dat ik op mijn werk sta en me realiseer dat ik vergeten ben de thermostaat omlaag te draaien.


Zo zie je maar, duurzaam leven betekent echt niet dat je duizenden euro's moet investeren. Duurzaam leven kan ook kleinschalig. Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag, dan zet ik ze in dit rijtje erbij.

Delen

door Sonja 16 mei, 2024
De jonge, ietwat naïeve en beïnvloedbare Laura bekeert zich tot de islam en vertrekt met haar echtgenoot naar het kalifaat, in de hoop dat het leven voor het jonge stel daar het geluk brengt dat ze zoeken. Helaas blijkt het leven hier nog lelijker dan in Nederland, en het stel besluit terug te keren naar Nederland. Daar staat Laura een onaangename verrassing te wachten.
door Sonja 13 mei, 2024
BH haakjes… Voor de BH dragende mens onder ons is het vast herkenbaar, soms moeten worstelen om die dingen dicht te krijgen. Met mijn 46 lentes jong heb ik ook regelmatig problemen met die rottige haakjes. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn voor een brildragende dame op leeftijd die al niet zo goed is in dingen die nogal wat van de fijne motoriek eisen?
door Sonja 12 mei, 2024
Dag van de zorg, een dag die in het teken staat van verzorging en verpleging. Een beetje bevooroordeeld ben ik wel wanneer ik zeg dat mijn beroep het mooiste beroep is (het is wel echt zo!) Als deze dag dan in teken staat van zorgverléners, dan zou ik als verzorgende graag aandacht willen vragen voor de zorgvrágers.
Share by: