Er is een onderscheid tussen kippen die voor vlees en kippen die voor eieren gehouden worden. Beiden zijn doorgefokt voor deze twee doelen. Hierboven omschreef ik al het verschil in gewicht tussen een huis, tuin en keuken kip en een kip die gehouden wordt om als lekkernij te eindigen. Kippen die voor eieren gehouden worden zijn ook in de loop der jaren zo gefokt dat ze vele malen meer eieren leggen dan wanneer ze in natuurlijke omstandigheden zouden leven. Om te zorgen dat kippen zo veel mogelijk eieren leggen zijn deze dieren zo gefokt dat de eierproductie steeds hoger werd en leven ze onder kunstlicht. Op deze manier kunnen kippen wel tot 300 eieren per jaar leggen, deze eiermachines worden ook wel high-performance kippen genoemd. 300 eieren per jaar, dat is echt heel veel. Kippen die niet gefokt zijn voor de eier industrie leggen er gemiddeld minder dan 40 per jaar. De gevolgen van deze enorme hoeveelheid eieren die deze kippen leggen zijn niet mals. Ontstekingen aan eileiders en andere ziektes zijn eerder regel dan uitzondering, en ook een vroegtijdige dood is niet ongebruikelijk (en een kip die voor de eieren gehouden wordt heeft al een veel te kort leven. 3 Jaar tegenover een jaar of 20 voor een kip die niet voor industriële doeleinden gehouden wordt) Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze kippen continu volledig uitgeput zijn.
De leefomstandigheden van de gemiddelde industrie kip zijn ronduit slecht te noemen. Legbatterijen, kleine hokjes waarbij een kip gemiddeld een ruimte ter grootte van een A4tje hebben, zijn in Europa (gelukkig!) verboden. Goed nieuws zou je zeggen, maar het alternatief is echt niet zo heel veel beter. De kooien waarin kippen gehouden worden, verrijkte kooien, zijn iets minder dan de helft groter. Anderhalf A4tje per kip dus. En op dat kleine stukje moet de kip haar kippige dingen doen. Lekker even rondrennen om de kippenpootjes te strekken, lekker rondscharrelen en een verenbad nemen om de veren te onderhouden. Je voelt het al aankomen, dat wil niet echt op zo’n klein oppervlak. En die kip is niet de enige die er rondloopt, de verrijkte kooi moet gedeeld worden met zo’n 60 tot 80 andere kippen die daar ook hun kippige dingen willen doen. Wat dus niet gaat met als gevolg dat er de nodige kippenruzies ontstaan waarbij de dames elkaar lelijk kunnen verwonden. Wat vervolgens weer tot andere ellende lijdt.
Om te voorkomen dat kippen elkaar kunnen verwonden worden hun snaveltjes gekapt. Vreselijk voor de kip in kwestie, de snavel is namelijk een zeer gevoelig orgaan waarmee de kip voedsel selecteert en oppikt maar ook het verendek onderhoudt. Sinds 1996 is snavel kappen bij wet verboden, maar omdat de eiersector er “nog niet klaar voor is” krijgt de pluimveehouderij hier sinds die tijd iedere 5 jaar ontheffing voor. In Duitsland is sinds 2017 snavelkappen gelukkig verboden, hopelijk zullen er vele landen dit voorbeeld volgen.