Blog Layout

Caramel zeezout chocoladetaart, voor als je iets te vieren hebt. Of niet...

Caramel zeezout chocoladetaart

Ik zit tegenwoordig veel op Twitter, gewoon voor de gezelligheid. Lekker een beetje gekkigheid verkopen, of een serieus gesprek, het kan allemaal. Vandaag tweette iemand dat Kanye West toch niet gaat voor het presidentschap van Amerika, en met mijn gekke kop antwoordde ik dat ik kapot was van dat nieuws en maar een taart ging bakken. Toevállig heb ik deze week vakantie, en ik bedacht me dat het misschien helemaal niet zo gek zou zijn om de daad bij het woord te voegen en echt een taart te gaan bakken. En dus dook ik Pinterest op en ging op zoek naar een lekker recept. 


Op Baking a moment vond ik een recept dat ik nog wel even aan moest passen naar de Nederlandse gewichten, maar dat was vrij snel gebeurd met een beetje hulp van het schema dat ik op de site Uit Paulines keuken vond. Het zou een Caramel (zee)zout chocoladetaart gaan worden. Normaal gesproken bak ik namelijk alleen maar als ik er in de supermarkt een kant en klaar pakket voor kan kopen. Ik weet namelijk niet of ik het allemaal wel goed doe en of het resultaat dus goed uit zal pakken. Maar met de cakerol die ik begin dit jaar maakte in mijn achterhoofd, durfde ik het toch wel aan.


Nog even langs het winkelcentrum om een taartvorm te halen, snel nog even langs de supermarkt voor de ingredienten, en toen kon ik de keuken in! Het was zo leuk om een "echte" taart te bakken! Het deeg was nog niet zo bijzonder, dat maak ik ook met die kant en klare pakken uit de supermarkt. Maar de caramel! Dát was gaaf! Suiker, honing en water. Een beetje warmte toevoegen, af en toe even roeren, room erdoor en het resultaat was een hemelse bruine massa die over de taartbodem heen moest. Tot slot nog een laag chocolade met room eroverheen en toen begon het grote wachten. Want alles moest natuurlijk goed afkoelen. Ik kan je vertellen dat het wachten het moeilijkste was van dit taartvontuur. 


Ik zal je niet langer ophouden. Maak snel een boodschappenlijstje, haal de spulletjes in huis en duik de keuken in. Het is mij gelukt, ik weet zeker dat jouw taart net zo hemels wordt. Laat je hier beneden nog even weten hoe hij was? 


Veel bakplezier!

Hoe maak je deze caramel zeezout chocoladetaart?

Wat heb je nodig voor de taartbodem:


- 200 Gram bloem


- 65 Gram suiker


- 1/4 Theelepel (zee) zout


- 120 Gram ongezouten roomboter


- 1 Eierdooier


- 2 Theelepels vloeibare slagroom


- 1/5 Theelepel vanille extract


Hoe maak je de bodem:


Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Doe de boter er doorheen en mix tot het een gladde massa is. Voeg eigeel slagroom en vanille  extract toe en mix een gladde bal deeg (eventueel met handen verder kneden) Rol het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit op een glad met bloem bestrooide ondergrond. Leg deze bodem in een bakvorm van 24 cm. Bak de taartbodem in 18-20 minuten gaar. 

Wat heb je nodig voor de caramelvulling


- 240 ml Slagroom


- 75 Gram ongezouten roomboter


- 1 1/5 - 2 Theelepels (zee) zout


- 2 Theelepels vanille extract


- 300 Gram suiker


- 22 Gram honing


- 60 ml Water


Verwarm in een kleine pan de slagroom, boter en zout tot de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg de vanille toe. Verwarm in een iets grotere pan de suiker, honing en water. Verwarm dit op een middelhoog vuur en roer het af en toe door om de warmte te verdelen. Kook de suiker door tot het lichtbruin kleurt. Draai het vuur laag en voeg al roerend het eerder gemaakte roommengsel toe.  Blijf roeren om klonten te voorkomen. Verwarm dit mensel tot 118 graden en giet het dan direct over de bodem om te voorkomen dat de caramel hard wordt door een te hoge temperatuur. 



Wat heb je nodig voor de chocolade ganache vulling:


- 230 Gram pure chocolade


- 120 ml Vloeibare slagroom


Doe de chocolade in een kom en voeg de slagroom toe. Verwarm dit au bain-marie tot de chocolade gesmolten is (kan ook in de magnetron, steeds 30 seconden en dan even doorroeren) Roer het goed door en giet het vervolgens over de caramel laag. Laat de chocolade hard worden voor je het serveert.




Wat heb je nodig voor de chocolade ganache vulling:


- 230 Gram pure chocolade


- 120 ml Vloeibare slagroom


Doe de chocolade in een kom en voeg de slagroom toe. Verwarm dit au bain-marie tot de chocolade gesmolten is (kan ook in de magnetron, steeds 30 seconden en dan even doorroeren) Roer het goed door en giet het vervolgens over de caramel laag. Laat de chocolade hard worden voor je het serveert.

door Sonja 16 mei, 2024
De jonge, ietwat naïeve en beïnvloedbare Laura bekeert zich tot de islam en vertrekt met haar echtgenoot naar het kalifaat, in de hoop dat het leven voor het jonge stel daar het geluk brengt dat ze zoeken. Helaas blijkt het leven hier nog lelijker dan in Nederland, en het stel besluit terug te keren naar Nederland. Daar staat Laura een onaangename verrassing te wachten.
door Sonja 13 mei, 2024
BH haakjes… Voor de BH dragende mens onder ons is het vast herkenbaar, soms moeten worstelen om die dingen dicht te krijgen. Met mijn 46 lentes jong heb ik ook regelmatig problemen met die rottige haakjes. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn voor een brildragende dame op leeftijd die al niet zo goed is in dingen die nogal wat van de fijne motoriek eisen?
door Sonja 12 mei, 2024
Dag van de zorg, een dag die in het teken staat van verzorging en verpleging. Een beetje bevooroordeeld ben ik wel wanneer ik zeg dat mijn beroep het mooiste beroep is (het is wel echt zo!) Als deze dag dan in teken staat van zorgverléners, dan zou ik als verzorgende graag aandacht willen vragen voor de zorgvrágers.
Share by: